Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Müge Yetener, stresin insan sağlığı üzerindeki etkilerine dikkat çekiyor. Vücuttaki 'savaş ve kaç' ile 'dinlen ve sindir' sistemlerinin önemine ve dengeli çalışmasının gerekliliğine vurgu yapıyor. Ayrıca, günümüzdeki yaşam koşullarının uzun süreli stresi tetiklediğine ve bu durumun çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Uykusuzluk, öfke sorunları, kaygı artışı gibi belirtilerin stresin etkileri olduğunu belirtiyor ve stresin uzun süreli olması durumunda bağışıklık sisteminin zayıflayarak hastalıklara davetiye çıkarabileceğine işaret ediyor.

Organların Her Biri Strese Farklı Tepki Veriyor

Uzm. Dr. Yetener, stresliyken uyku bozukluklarının, derin uykuda azalma, uykusuzluğun sık görüldüğünü vurgulayarak, stres yönetilmediğinde organların verdiği cevapları şöyle sıraladı: "Beyin; sirkadiyen ritim bozulur, depresyon ve demans riski artar. Kulaklar; kulak çınlaması, işitme kaybı olabilir. Troid; aktif troid hormonu T3 üretimi düşer, TSH ile Troid Uyarıcı Hormon arasındaki ilişki bozulur, TSH da oynamalar görülür. Kalp; kalp atış hızı ve kan basıncı artar, kalp krizi ve felç riski artar. Deri; yağ üretimi artar, sivilce, ürtiker, egzama, sedef hastalığı, yaralar, kırışıklıklar sık görülür. Gözler; yorgunluk, göz çevresinde ağrı, baş ağrısı, seğirme görülebilir. Bağırsak: motilitede (Bağırsak hareketleri) artma veya kabızlık ve disbiyosis (Bağırsak florasının bozulması) görülür."

NOW TV'deki Kızıl Goncalar dizisinin nefret edilen 2 karakteri diziye veda ediyor NOW TV'deki Kızıl Goncalar dizisinin nefret edilen 2 karakteri diziye veda ediyor

Stres Yönetimini İçin Etkili Öneriler

Yetener, stresin uzun vadede yol açabileceği rahatsızlıkları sıraladıktan sonra, stresi kontrol altına alabilmek için şu önerilerde bulundu ve sıralamayla açıkladı: "Düzenli ve kaliteli bir uyku, beslenmeden ‘çöp gıda'ları çıkartmak, vücudun kendi dengesine kavuşabilmesi için eksik mineral ve besinleri yerine koymak, doğada zaman geçirmek, yürüyüş yapmak, düzenli olarak size uyan bir spor aktivitesini yapmak, sosyalleşmek, dostlarla ve sevdiklerinizle zaman geçirmek, çiçek yetiştirmek, hayvan beslemek, sevdiğiniz bir hobiyle meşgul olmak, meditasyon ve nefes egzersizleri yapmak, öfke ve kin gibi yakıcı duyguları uzun süre barındırmamak, karşılaştığınız negatif davranışların sizin değil, yapanın sorunu olduğunu akılda tutmak, 'Hayır' diyebilmeyi öğrenmek ve insanlara değil, olaylara odaklanmak."

Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay

Editör: Erdoğan Kan