Mynet.com'daki habere göre; Beyni olumsuz etkileyen bazı besinlerin yaygın olarak tüketiliyor. Rafine şeker, beyin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve bağımlılık yaratabilir. İşlenmiş gıdalar, zararlı katkı maddeleri ve yüksek miktarda şeker içerir, bu da beyin fonksiyonlarını etkileyebilir ve bilişsel performansı düşürebilir. Aşırı tuz tüketimi ise yüksek tansiyon ve kardiyovasküler sorunlarla ilişkilendirilirken, beyin sağlığını da olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı oluşturmak, beyin sağlığını korumak için hayati önem taşır.

İşte beyni yok eden 3 besin...

1) PATATES KIZARTMASI


Enflamasyon yapar ve direkt beyne giden damarlara zarar vererek, beyni olumsuz etkiler.

2) MARGARİN


Hafızaya karşı düşmandır. Unutkanlık yaptığına dair hakkında araştırma sonuçları vardır.

3) ŞEKERLİ İÇECEKLER 


Bunlar da beyinde enflamasyon yapar ve öğrenme zorlukları oluşturabilir. Özellikle çocuklara verilen yapay meyve suları, gazlı ve şekerli içecekler bu gruba dahildir.

PATATES KIZARTMASININ BİLİNMEYEN ZARARLARI

Sabah.com.tr sitesindeki habere göre; Patates kızartması ve patates cipsi yiyen annelerin sütlerinde, akrilamid olduğu saptanmıştır. Bebeklerinin, ilerleyen yaşlarında obezite olmasını istemeyen anneler, emziklik dönemlerinde mümkün olduğunca patates kızartmasından uzak durmalıdırlar.

Patates nişastası bol bir sebze olduğundan kalori oranı oldukça fazladır ve obeziteye neden olabilir.

Patates kızarması damar sertliğine ve damar tıkanıklığına sebep olduğu söylenmektedir.

Kan şekerini çok hızlı bir şekilde yükseltir.

Patates kızarması başta mide olmak üzere bir çok kanser hastalığına sebep olmaktadır.

İltihabı hastalıklar da patates kızartmasının neden olduğu rahatsızlıklar arasındadır.

Hamile kadınlarında çok fazla patates kızartması ve patates cipsi tüketmesi, doğacak bebeğinin obezite, veya şeker hastası olmasına neden olabilmektedir. Ayrıca hamile iken bu şekilde dengesiz beslenen anne adayları, kendileri de çok kilo alarak sağlıklı ve güvenli doğum yapma şanslarını kaybedeceklerdir.

Patates kızartması veya diğer kızartma türlerinin bir çoğu son derece sağlıksız besinlerdir. Özellikle gelişme çağındaki çocukların sağlıklı beslenmesi hayati önem taşımaktadır. Burada en büyük görev annelere düşmektedir. Çünkü çocuklara damak alışkanlığını anneler kazandırır. Örneğin kendi sevmediği için evde pırasa pişirmeyen bir annenin çocukları da hayatları boyunca pırasa yemek istemeyeceklerdir. Patates kızartması gibi sağlıksız gıdaları da çocukları tanıştıran, yine anne ve babalardan başkası değildir...
 

ŞEKERLİ İÇECEKLER ZARARLARI

Vansesigazetesi.com'un aktardığı habere göre; Mideye verdiği zararı bağırsaklarda da göstermekte. Her gün tüketilmesi uzun yıllarda Bağırsak iltihabı ve kolon kanserine riskini arttırıyor.


Şekerli gazlı yada asitli içecek içildiğinde, vücut normalden 7 kat daha fazla insülin salgılamaya başlar. Bu kadar insülin salgılanması, diyabet hastalığının habercisidir.


Bu tip içecekler, Ağız ve diş sağlığını direkt etkilemekte. Dişlerin kalsiyum kaybı, diş minesi zayıflaması, çürüklerin oluşumu, ağız kokularına neden olmaktadır.


Midenin kendi öz asitlerini salgılamasını etkilediğinden, işlevini bozar. Sürekli alımı ile mide duvarının delinmesine kadar uzayan bir süreç başlar.

-86
Şekerli gazlı yada asitli içecekler sürekli tüketildiğinde, dopamin salgılanmasını sürekli arttırdığından, bağımlılık yapar. Fazla dopamin, beyin fonksiyonlarını bozar ve depresyona neden olabilir.


Ergenlik dönemine giren kızlarda hormon seviyelerini bozduğu için, adet dönemine erken giriyor. ABD’de yapılan araştırma da erken adet dönemli kızlarda beslenmelerine bakıldığında ortak özelliği her gün bir yada birden fazla asitli içecekler içmesiydi.


Bir başka araştırmada günde yarım litreden fazla içen kişilerin, hücrelerinin 5 yıl daha erken yaşlandığı belirlendi.
İçinde meyve suyu var olarak bildiğiniz asitli içecekler, karaciğer yağlanmasına neden oluyor.

Editör: Sadık Şimşek