Seferihisar ilçesi Orhanlar köyü civarında 3 Ağustos 2016'da çıkan orman yangınında 458 hektar orman alanı kül olmuştu. Yangının üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen, Orhanlı köyü sakinleri hala o günkü dehşeti unutamıyor.  Köylerinin hemen yanı başındaki Kocadağ'ın 3 günde kül olduğunu ve yeniden orman olmasının 30-40 yıl süreceğini belirtiyorlar. 

İhlas Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan; Eski muhtar Birgül Bozkurt, yangının ihmal ve dikkatsizlik sonucu çıktığını ve büyük bir kâbus olduğunu dile getirdi. Yangında evlerin ve insanların da büyük tehlike atlattığını vurgulayarak, bu acı olayın izlerinin hala silinmediğini ve torunlarının belki yeniden ormanı görebileceğini belirtti.

'Gökçam Göleti Projesi İptal Olmasaydı Bu Kadar Alan Yanmayacaktı'

Orhanlı köyü sakinlerinden Kemal Bozkurt ise 2016 yılında dikilen bir fidanı göstererek bir çam ağacının 8 yılda ancak 1,5 metre kadar boylandığını, aynı bir bebek gibi geç ve zahmetli büyüdüğünü söyledi. Kemal Bozkurt; orman köyü olduklarından dolayı yaz aylarında orman yangın sezonunda bahçe temizliği yapılmaması ateş yakılmaması konusunda sık sık köylerinde hoparlörlerden duyurular yaptıklarına ama buna rağmen bu ihmalin yaşandığını söyledi. Kemal Bozkurt, ”Allah bir daha böyle acı yaşatmasın, yanmadan önce bu dağda 20 metrelik çam ağaçları vardı. Şimdi 8 yılda dikilen bir fidan anca 1,5 boylandı. Yangında bütün köylü el birliğiyle gelen yangın söndürme ekiplerine yardımcı olmaya çalıştı. O yıl bizim köyümüzde yapılması planlan Gökçam Göleti projesi yapımına malzeme ocakları nedeniyle bazı arkadaşlar mahkemeye verip gölet yapımını iptal ettirdiler. Eğer o gölet yangından önce burada yapılmış olsaydı yangın anında yangın helikopterleri çok hızlı su ikmali yapacak bu dağlar ormanlar bu kadar yanmayacaktı” dedi.

Ege'nin İki Yakası Bir Araya Geldi: Seferihisar Samos'u Ziyaret Etti Ege'nin İki Yakası Bir Araya Geldi: Seferihisar Samos'u Ziyaret Etti

290 Bin Fidan Dikildi, 2,5 Ton Tohum Ekildi

Yangından hemen sonra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yangın bölgesinde başlatılan yeniden ağaçlandırma çalışmaları sonucu yaklaşık 2,5 ton kızılçam tohum ekildi. Ayrıca yanan alanda 84.6 hektar suni tensil, 106.4 hektar tabi tensil uygulaması yapılıp, kalan 267 hektar alanda ağaçlandırma programına alınıp çalışmalar yapıldı. Sahaya 245 bin kızılçam 40 bin servi 4 bin halep çamı ve bin adet yapraklı ağaç fidanı dikildi.

Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay
 

Editör: Erdoğan Kan