26 Temmuz 2023 tarihinde Kınık ilçesi, Musacalı mevkiinde meydana gelen saman balya makinesi yangını, rüzgarın etkisiyle hızla yayılarak çevrede bulunan ormanlık alanlara zarar vermişti. Hem hava hem de karadan yapılan aktif müdahaleler sayesinde yangın 1 gün içinde kontrol altına alınarak söndürülmüştür. Yangın sonucunda bin 88 hektar orman alanı ile 96 hektar orman dışı (ziraat) alanı zarar gördü. Olayın ardından İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, hızla harekete geçerek bölgede ağaçlandırma çalışmalarına başladı.
8 Ayda 1 Milyon 651 Bin Fidan Dikildi
İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Olayın üzerinden bir yıl bile geçmeden 8 aylık bir sürede ekipler, yangının simsiyah izlerini adeta sildi. Ekipler, bölgeyi 1 milyon 651 bin fidan ve 850 kilogram tohum ile yeniden ağaçlandırdı.
Kınık’ı ziyaret eden İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince de, buradaki çalışmalarla ilgili Bergama Orman İşletme Müdürü Şahin Dönertaş’tan bilgi aldı. Sahada çalışan teknik elaman ve orman işçileriyle de sohbet eden Derince, sembolik olarak yangın bölgesine en son fidanı da toprakla buluşturdu.
Uzun Bir Süre Bakım Çalışması Yapılacak
Ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulunan İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, yanan orman alanlarının anayasal güvence altında olduğunu, bu alanların başka bir amaç için asla kullanılamayacağını belirtti.
Derince, şöyle devam etti: "Yangın söndürme çalışmalarının ardından, bölgede daha dumanlar tüterken planlamacı orman mühendisi arkadaşlarımız yanık sahada yapılacak ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin yol haritasını çizdiler. Buranın ağaçlandırmasıyla ilgili planlarımızı programlarımızı hazırladık. Arazinin boşaltılması üretimi ve dikim için sahanın dozerlerle sürülmesinin ardından, bölgenin tamamı fidan dikimi için 10 Aralık 2023 tarihinde uygun hale getirildi. Şuan itibariyle alanın tamamı ağaçlandırılmış vaziyette. Sahaya; 1 milyon 300 bin 800 adet çam, 265 bin servi, 20 bin akasya, 7 bin 650 adet defne ve 57 bin 650 adet zakkum olmak üzere 1 milyon 651 bin adet fidan dikildi. Bunların yanında 850 kilo da kızılçam tohumu ektik. Dikim çalışmalarıyla buradaki işimiz bitmiyor. Bu fidanlar biyolojik bağımsızlıklarını kazanana kadar yaklaşık 5-6 yıl boyunca her sene bakımları ve koruması yapılacak. Tabi burada yangın bölgesinde etkilenmiş olan 4 köy var. Bu orman köylüsü vatandaşlarımızı ile hareket ederek, onları da işlendirerek çalışmalarımızı yürüttük ve yürütmeye de devam edeceğiz” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay