İzmir Şehir Hastanesi bünyesinde faaliyete geçen Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezi, yara, yanık ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi pek çok hastalıkta hızlı iyileşme sağlayan bir hizmet sunuyor. Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanları Dr. Figen Aydın ve Dr. Cesur Üstünel yönetiminde faaliyet gösteren merkez, 2 operatör, 3 hemşire ve bir tıbbi sekreter ile hizmet vermeye başladı. Merkezde, tedavi sırasında hasta ve personel transferine imkan sağlayan iki bölmeli odalar bulunmaktadır. Hastaların takibi kameralar tarafından gerçekleştirilirken, tedavi sürecindeki tablolar otomasyon ya da manuel sistemle oluşturulmaktadır. Tedaviler sırasında hastalara yardımcı hemşireler eşlik etmekte olup, hastalar tamamen ücretsiz bir şekilde tedavi görmektedir.

Yara İyileşmesi Gecikmesi Durumunda Etkili 

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre;  Tedaviye dair bilgiler aktaran İzmir Şehir Hastanesi Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Figen Aydın, “Burada hiperbarik oksijen tedavisi uygulanıyor. Hiperbarik oksijen tedavisi; kapalı bir basınç odasına alınmış hastaya, bir atmosferden daha yüksek basınçlarda maskeden, başlıktan ya da ortamdan saf oksijen soğutulması esasına dayalı bir tıbbi tedavi şeklidir. Özellikle yara iyileşmesinin geciktiği durumlarda, İzmir gibi karbonmonoksit; yani soba zehirlenmelerinin yoğun olduğu ilimizde yaşıyoruz. Bu durumlardaki karbonmonoksit ve şofben zehirlenmelerinde, dalgıçların vurgun hastalıklarında, kemik iltihaplarında, ani görme ve ani işitme kayıplarında gibi pek çok durumlarda hastalarımız hiperbarik oksijen tedavisinden yararlanabiliyor” dedi.

Tedavilere Ek Olarak Uygulanıyor, İyileşme Süresini Kısalıyor

Merkezde, son teknolojik cihazlarla tedavi yönteminin gerçekleştirildiğinin altını çizen Dr. Figen Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“12 kişilik basınç odamız mevcut. Hem hasta konforu hem de güvenlik açısından gerçekten iyi bir basınç odasına sahibiz. Hiperbarik oksijen tedavisi; vurgun ve soba zehirlenmeleri dışında yardımcı bir tedavi şeklidir. Diğer tedavilere ek olarak uygulandığında hastalarda iyileşme süresini kısaltır, hastanede kalış oranını azaltır, özellikle kronik yaralarda, amputasyon dediğimiz kesilme oranlarını azaltır. Bu gibi avantajları vardır.”

'Basın Odasıyla Parmaklarımın Kesilmesi Durdu'

Gördüğü tedaviye dair konuşan hasta Yusuf Eski ise “Ben şeker hastasıyım. Şekerden dolayı parmaklarım delindi, keseceklerdi. Basınç odasına girdikten sonra ayak parmaklarının kesilmesi durduruldu. Basınç odasıyla bunu tedavi ettiler. Çok memnunum” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay

Editör: Erdoğan Kan