Pilav pişirirken pirince eklenen su miktarı, lezzetli ve kıvamında bir pilav elde etmek için büyük önem taşır.. Doğru oranlarla pişirilmiş bir pilav, sofraların vazgeçilmezi olabilir. Peki, pilav pişirirken pirince tam olarak ne kadar su eklenmeli? Bu konuyla ilgili dikkat çeken bir paylaşım var.
Pilav pişirme sürecinde su miktarını belirlerken, pilavın kıvamını ve türünü göz önünde bulundurmak gerekiyor.
eksiseyler.com sitesinde yer alan içerikte; Pilav yaparken dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bilgiler paylaşıldı.
pilav yaparken pirince eklenen su oranı konusunda el kararı, aldığı kadar, üstünü biraz geçince gibi tabirler hiç pilav yapmamış biri için muğlak kalır. baldo olursa bilmem ne, osmancık olursa çeyrek fazla gibi ayrımlara da gerek yok. dümdüz pilav anlatıyorum. yok sebzelisi, yok şehriyelisi ekstra şeyler...
ölçtüğünüz pirincin üzerine (mesela pirinç 1 bardaksa 3 bardak kadar) sıcak su koyup yaklaşık 1 çorba kaşığı kadar tuz atın. minimum 20 dakika bekletin. sonra soğuk suyun altında süzgeçte yıkayın 2 3 dakika. beyaz suyu gidip şeffaflaşana kadar. o şimdi kenarda beklesin.
altını ocağın en küçük gözünde ortalama açtığınız yapışmaz bir tencereye 1 çorba kaşığı dolusu tereyağ, pirincin parlak olması için de 2 çorba kaşığı kadar zeytinyağı ekleyin. kokusu çıkana kadar bekleyin. sonra pirinçleri atıp ocağın altını azıcık daha açıp 3 - 5 dk çevirin. içine isterseniz bir tatlı kaşığı tuz, isterseniz 1 buçuk tatlı kaşığı tuzot atın.
pirinci ilk ölçtüğünüz bardakla ister sıcak ister soğuk 1.5 oranda su ekleyin. artık tavuk mu olur et mi olur musluk suyu mu olur onu ben bilmem. sudan sonra güzel bir karıştırın ki tuzu dağılsın. fokurdamaya başlayınca altını iyice kısıp kapağını kapatın ve 20 - 25 dakika bırakın öylece.
sonra altını kapatıp kapağını açıp demlenmesi için kağıt havlu örtün, kapağı kapatın ve 20 dakika daha öylece bırakın.
sonra da al sana tane tane pilav.
pirinci önceden ıslatmazsanız da su miktarı 2 olacak.