Son günlerde Kuzey Afrika'dan rüzgarla taşınan çöl tozu bulutu, Türkiye'yi etkisi altına aldı. Özellikle yurdun Batı kesimlerinde farklı hissedilen bu doğa olayı, birçok hastalığı da tetikledi.

Bu doğa olayına ilişkin açıklamalarda bulunan Medicana İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, çöl tozlarının solunum yollarına yerleşerek akciğerlerde tahrişe, iltihaplanmaya ve solunum fonksiyonlarının bozulmasına neden olabileceğini söyledi.

Çöl Tozuna Karşı En Etkili Önlem: Maske

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; Işık, çöl tozunun etkilerinden korunmak için özellikle tozun yoğun olduğu dönemlerde dışarıda uzun süre vakit geçirmekten kaçınılması ve mümkünse kapalı ortamlarda kalınması gerektiğini belirterek, “Dışarı çıkılması gerektiğinde, yüz maskeleri gibi koruyucu ekipmanlar kullanılmalıdır. Dışarıdan geldikten sonra kıyafetler hemen değiştirilmeli ve ılık bir duş alınmalıdır. Ev içinde ise pencereler ve kapılar sıkıca kapatılmalı, hava filtreleri kullanılmalı ve nem seviyesi düşük tutularak toz birikimi önlenmelidir” diye konuştu.

İzmir Çiğli'de karaciğer kanseri yeni bir yöntemle tedavi edildi: Umut ışığı yakıldı İzmir Çiğli'de karaciğer kanseri yeni bir yöntemle tedavi edildi: Umut ışığı yakıldı

A W190759 01

Dr. Merda Erdemir Işık, çöl tozlarının etkisini hafifletmek için alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

“Solunum yolu irritasyonunu azaltmak için bol su içmek, gözlerdeki tahrişi önlemek için göz damlaları kullanmak ve solunum zorluğunu hafifletmek için kullanılmakta olan alerji ilaçlarına ve inhaler tedavilere devam edilmelidir. Halk sağlığını korumak için, toplumun bilinçlendirilmesi ve uygun koruyucu önlemlerin alınması önemlidir.”

Kaynak: Haber Merkezi/İzmir Olay

Editör: Erdoğan Kan